Baia cu tărâțe: aliat împotriva reumatismului

Reumatismul este o afecțiune care afectează milioane de oameni în întreaga lume, provocând dureri articulare și disconfort semnificativ. Deși există numeroase tratamente medicale disponibile, mulți oameni caută soluții naturale pentru a-și ameliora simptomele. Una dintre aceste soluții este baia cu tărâțe, un remediu tradițional care a fost folosit de secole pentru a trata diverse afecțiuni ale pielii și ale articulațiilor. În acest articol, vom explora beneficiile băilor cu tărâțe, modul în care acestea pot ajuta la ameliorarea simptomelor reumatismului și cum să pregătești corect o astfel de baie.

Ce sunt tărâțele?

Tărâțele sunt coji de cereale (în special grâu) care rămân după măcinarea boabelor pentru a produce făină. Acestea sunt bogate în fibre, vitamine și minerale, având numeroase beneficii pentru sănătate atunci când sunt consumate. Cu toate acestea, tărâțele au și aplicații externe, fiind utilizate în băi terapeutice pentru a ameliora diverse afecțiuni ale pielii și articulațiilor.

Beneficiile băilor cu tărâțe pentru reumatism

1. Reducerea inflamației

Reumatismul este adesea caracterizat de inflamație la nivelul articulațiilor. Tărâțele conțin antioxidanți și substanțe antiinflamatoare care pot ajuta la reducerea inflamației și la ameliorarea durerilor. Prin absorbția acestor substanțe prin piele, baia cu tărâțe poate contribui la calmarea articulațiilor inflamate.

2. Relaxarea mușchilor și articulațiilor

Căldura băii combinată cu proprietățile tărâțelor poate ajuta la relaxarea mușchilor și articulațiilor, reducând tensiunea și disconfortul asociate reumatismului. Aceasta poate duce la o ameliorare temporară a durerilor și la îmbunătățirea mobilității.

3. Îmbunătățirea circulației sanguine

Baia caldă în sine poate stimula circulația sanguină, iar tărâțele pot contribui suplimentar prin substanțele nutritive pe care le eliberează în apă. O circulație sanguină îmbunătățită poate ajuta la livrarea mai eficientă a oxigenului și a nutrienților către articulații, promovând vindecarea și reducând inflamația.

4. Detoxifierea pielii

Tărâțele sunt cunoscute pentru capacitatea lor de a curăța și detoxifia pielea. Prin absorbția toxinelor și a impurităților, baia cu tărâțe poate ajuta la îmbunătățirea stării generale a pielii și la ameliorarea simptomelor asociate cu afecțiunile reumatice.

Cum să pregătești o baie cu tărâțe

Pregătirea unei băi cu tărâțe este simplă și poate fi făcută acasă cu câteva ingrediente de bază. Iată pașii pe care trebuie să îi urmezi:

Ingrediente necesare:

 • 1-2 căni de tărâțe de grâu (sau tărâțe de ovăz, dacă preferi)
 • O bucată de tifon sau un săculeț de bumbac
 • Apă caldă

Instrucțiuni:

 1. Prepararea săculețului cu tărâțe:
  • Pune tărâțele în centrul unei bucăți de tifon sau într-un săculeț de bumbac.
  • Leagă tifonul sau săculețul astfel încât tărâțele să nu se împrăștie în apă.
 2. Umplerea căzii:
  • Umple cada cu apă caldă. Temperatura apei ar trebui să fie confortabilă, dar nu prea fierbinte, pentru a evita iritarea pielii și agravarea inflamației.
 3. Adăugarea săculețului cu tărâțe:
  • Plasează săculețul cu tărâțe în apă și lasă-l să stea timp de câteva minute pentru a elibera substanțele benefice în apă.
  • Poți stoarce săculețul din când în când pentru a accelera procesul de eliberare a substanțelor nutritive.
 4. Baia propriu-zisă:
  • Intră în cada cu apă și relaxează-te timp de 20-30 de minute.
  • Asigură-te că îți masezi ușor articulațiile și mușchii pentru a stimula circulația și pentru a maximiza beneficiile băii.
 5. Clătirea:
  • După baie, clătește-te cu apă călduță pentru a îndepărta eventualele reziduuri de tărâțe de pe piele.
  • Hidratează-ți pielea cu o cremă sau loțiune pentru a menține hidratarea și a preveni uscarea.

Precauții și sfaturi

Deși baia cu tărâțe este un remediu natural și sigur pentru majoritatea oamenilor, este important să ții cont de câteva precauții și sfaturi:

 • Testează sensibilitatea pielii: Înainte de a face o baie completă cu tărâțe, testează o mică porțiune de piele pentru a te asigura că nu ai reacții alergice sau sensibilitate la tărâțe.
 • Consultă medicul: Dacă ai afecțiuni medicale preexistente sau dacă ești însărcinată, consultă medicul înainte de a începe orice nou tratament, inclusiv băile cu tărâțe.
 • Evitați apa prea fierbinte: Apa prea fierbinte poate agrava inflamația și poate irita pielea. Menține temperatura apei la un nivel confortabil.
 • Hidratarea: Bea suficientă apă înainte și după baie pentru a te menține hidratat, mai ales dacă petreci mult timp în apă caldă.

Alte remedii complementare pentru reumatism

Pe lângă băile cu tărâțe, există și alte remedii naturale care pot ajuta la ameliorarea simptomelor reumatismului:

 • Exerciții fizice moderate: Activitatea fizică regulată poate ajuta la menținerea mobilității articulațiilor și la reducerea durerilor. Înotul, yoga și mersul pe jos sunt opțiuni excelente.
 • Dieta antiinflamatoare: Consumă alimente bogate în omega-3, antioxidanți și vitamine care pot ajuta la reducerea inflamației. Peștele gras, nucile, semințele și legumele cu frunze verzi sunt alegeri bune.
 • Uleiuri esențiale: Uleiurile esențiale de lavandă, mentă și eucalipt pot fi folosite pentru masajul articulațiilor dureroase pentru a reduce inflamația și a relaxa mușchii.
 • Acupunctura: Această terapie tradițională chineză poate ajuta la reducerea durerilor și la îmbunătățirea funcției articulare.

Concluzie

Baia cu tărâțe este un remediu natural și eficient pentru ameliorarea simptomelor reumatismului. Beneficiile sale antiinflamatoare, relaxante și detoxifiante pot contribui la reducerea durerilor și la îmbunătățirea stării generale de bine. Prin combinarea băilor cu tărâțe cu alte remedii naturale și adoptarea unui stil de viață sănătos, poți gestiona mai bine simptomele reumatismului și îți poți îmbunătăți calitatea vieții.

About the Author: Admin

You might like

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *